Στην είσοδο του χωριού, μ’ άλλα λόγια στο νότιο άκρο του, ορθώνεται το εκκλησάκι των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη.

Το ξωκλήσι, ανοικοδομήθηκε σχετικά πρόσφατα, πιο ειδικά περί τα τέλη του 20ου αιώνα. Το εσωτερικό του κοσμεί ένα λιτό τέμπλο με φορητές εικόνες. Όπως αναφέρει R. Gunnis, στα 1935, στο χωριό υπήρχε μια ερειπωμένη εκκλησία εντός σπηλαίου. Στον τοίχο αυτού του ερειπωμένου ναού, όπως συμπληρώνει ο R.Gunnis, υπήρχε μια συκιά, «την οποία ο Κίτσενερ το 1882» ζήτησε να κοπεί για να διευκολυνθεί η χαρτογράφηση του νησιού. Τελικά, όμως, οι χωριανοί «τον έπεισαν» να μην κόψει τη συκιά και «του κατασκεύασαν ειδική εξέδρα πάνω σ’ αυτή».

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγιοι Ρηγίνος και Ορέστης επισκέφθηκαν το νησί για να διδάξουν το χριστιανισμό. Οι ειδωλολάτρες κάτοικοι του νησιού, συνέλαβαν τους Αγίους και αφού τους βασάνισαν τους αποκεφάλισαν. Οι χριστιανοί που παρακολούθησαν το μαρτυρικό θάνατο των Αγίων, περισυνέλεξαν κρυφά τα ιερά σκηνώματα και τα έθαψαν στο νησί.

Ο τάφος του Αγίου Ρηγίνου βρίσκεται στη Φασούλα, δίπλα από το ξωκλήσι των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη. Το σημείο ταφής του Αγίου ανεβρέθηκε, όταν ο Άγιος Ρηγίνος παρουσιάστηκε σ’ όραμα ενός παλαιότερου ιερέα του χωριού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο τόπος που επέλεξαν οι προαναφερόμενοι χριστιανοί να θάψουν τον Άγιο, πιθανότατα αποτελούσε τάφο ενός άρχοντα. Αυτό συνάγεται από ζωγραφιές που διακρίνονται ακόμα και σήμερα πάνω στον τάφο, ανάμεσά τους μια παράσταση μ’ έναν κυνηγό του δάσους. Ο συγκεκριμένος σαρκοφάγος, όπως συμπληρώνει ο R.Gunnis, «ήταν αναμφίβολα του 5ου αιώνα».

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως R.Gunnis θεωρούσε το πιο πάνω τάφο, ως τάφο του Αρχιεπίσκοπου Ρηγίνου και όχι του μάρτυρα Ρηγίνου. Ο ισχυρισμός του φάινεται ατεκμηρίωτος εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Ρηγίνος με έδρα την Κωνστάντια στην ανατολική Κύπρο, ήταν αδύνατο να βρεθεί θαμμένος στη Φασούλα. 

Τα ιερά λείψανα του Αγίου συνδέονται με μια σειρά από θαύματα. Ο συγκεκριμένος χώρος τέθηκε υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Όπως διασώζει η προφορική παράδοση ο Άγιος προστάτευσε το χωριό όσες φορές βρισκόταν σε κίνδυνο. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται και ο προστάτης Άγιος της Φασούλας. Το Άγιο λείψανο, μετακομίσθηκε στη Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Σκόπελο.

Κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου Ρηγίνου, στο χώρο γύρω από το ξωκλήσι πραγματοποιείται το σημαντικότερο πανηγύρι της Φασούλας. Τον υπόλοιπο χρόνο, το ξωκλήσι λειτουργεί μονάχα για την τέλεση βαπτίσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του Αγίου Ρηγίνου μπορείτε να βρείτε στην σελίδα που αναφέρετε για τον Άγιο Ρηγίνο.